Steeds vaker duiken er nieuwe initiatieven op in Nederland, België en Duitsland gericht op het slopen van objecten, ruimtes en andere zaken. Waar komt deze trend vandaan en waarom beleven zo veel mensen plezier aan het slopen van spullen. RAGECAR deed een onderzoek en deelt de resultaten.
Ontstaan
Voor het ontstaan van het fenomeen ‘dingen kapot maken’ moeten we – zoals wel vaker – naar Amerika gaan. Hier zijn de eerste initiatieven ontstaan om van het kapot maken van objecten zoals auto’s, meubels, caravans en inboedel een echte activiteit te maken. Mogelijk is er een verband tussen de vele schietbanen, het grote aantal sloopauto’s en het ‘masculiene’ karakter van de gemiddelde Amerikaan dat deze trend verder in ontwikkeling heeft gebracht. Daarnaast zijn andere relatief nieuwe activiteiten zoals escaperooms en prison escapes wellicht als leidraad gebruikt om nieuwe activiteiten in gang te zetten. Helaas is er, zoals zo vaak het geval is bij nieuwe trends, geen initiatiefnemer te vinden die dit in gang heeft gezet.
Waarom willen we graag dingen slopen
Ken je dat gevoel; wanneer je in huis bezig bent om iets te slopen omdat het plaats moet maken voor iets anders en je even helemaal los kunt gaan op die oude kast, bed of andere meubels? Dit gevoel laat zich moeilijk in woorden omschrijven. Het geeft een bepaalde voldoening. Zo staat Griekenland er om bekend dat er regelmatig met borden gegooid wordt na het eten van een maaltijd in bijvoorbeeld een restaurant. De meest gangbare theorie hiervoor is dat de Grieken op deze manier kenbaar willen maken dat het eten gesmaakt heeft en ze simpelweg niet meer op kunnen (en dus geen bord meer nodig hebben). Daarnaast is het kapot maken van spullen een goede ‘therapie’ om even wat frustratie en stress los te laten. Het botvieren van je emoties op vrijwel waardeloze spullen blijkt in dat opzicht een echte ‘stress-reliever’ te zijn, volgens verschillende onderzoeken.
De opkomst van ragerooms, auto’s slopen en meer
Zo heeft uiteindelijk het slopen van spullen ook zijn weg over de oceaan gevonden naar Europa. In België en Duitsland zijn al langer dergelijke initiatieven te vinden. Sinds een aantal jaar is ook het Westen en Noorden van Nederland vertegenwoordigd met spullen-sloperijen. Een vergelijkbaar voorbeeld is de zogenaamde rageroom. Dit is een ruimte waarin spullen zoals meubels, servies, lampen en andere inboedel volledig kort en klein geslagen kunnen worden met een breed aanbod aan wapens. In België is sinds kort een Rageroom, ook wel Anger-room opgezet en vanwege de mateloze populariteit blijkt dat het een aanslaand succes is. Zoals eerder besproken zijn ook in Amerika al veel van deze Anger-rooms en Ragerooms te vinden. Houdt de website van RAGECAR in de gaten want in de toekomst willen wij ook een Rageroom activiteit gaan aanbieden.